
Eksperymenty w kuchni – przetwory z buraków
Spora część miłośników eksperymentów w kuchni próbowała kiedyś zrobić własne przetwory. Choć nie jest to trudne zadanie, łatwo można popełnić jakiś błąd. Jednak samo tworzenie domowych zapasów na zimę przynosi bardzo wiele korzyści. Dlaczego warto robić własne przetwory?
Argumenty za – czyli dlaczego warto?
Olbrzymią zaletą przetworów jest to, że pozwalają nam zachować owoce sezonowe na bardzo długo i cieszyć się nimi nawet w zimie. Ponadto, powszechnie wiadomo, że domowe wyroby są o wiele lepsze od tych ze sklepu. Są też dużo zdrowsze i nie posiadają tylu konserwantów, zagęszczaczy, ani polepszaczy – w końcu to my dobieramy wszystkie składniki.
Co więcej, produkty dostępne w sklepach, są bardzo często droższe od tych robionych w domu. Dodatkowym argumentem, który przemawia do największej ilości osób, jest fakt, że robienie przetworów może być świetną zabawą. Wystarczy już nawet sama świadomość, że sami zrobiliśmy słoik z konfiturą i możemy skorzystać z niego w zimie lub podarować bliskim.
O czym warto wiedzieć, przygotowując przetwory?
Nie potrzeba olbrzymiej wiedzy, aby nasze przetwory były smaczne i posiadały długą datę ważności. Zawsze możemy znaleźć osobę, która się na tym zna i poprosić ją o pomoc oraz dokładne instrukcje. Być może zostaniemy obdarowani przepisami na sprawdzone konfitury, czy wyśmienite kiszone warzywa? Niestety nie każdy ma taką możliwość, wtedy z pomocą nadciąga Internet i cała masa książek kulinarnych.
Słowo klucz do udanych przetworów to wysokiej jakości składniki. Owoce, czy warzywa w żadnym wypadku nie mogą być zepsute. We wszystkie potrzebne nam artykuły możemy zaopatrzyć się na targu, od lokalnego sprzedawcy lub, jeśli mamy taką możliwość, sami je zebrać. Kolejnym ważnym zagadnieniem jest pasteryzacja. Dzięki niej przetwory zachowują świeżość kilka miesięcy i mamy pewność, że się nie zepsują.
Niezwykle zdrowe przetwory z buraków
Ostatnio bardzo popularne stały się przetwory z buraków – jak się okazuje, są one także bardzo zdrowe. Burak, choć niepozorny może być naprawdę wartościowym warzywem. Oprócz tego, że jest bardzo smaczny to jeszcze pełen witamin i minerałów korzystnie wpływających na nasze zdrowie.
Zawarta w buraku witamina B poprawia pamięć oraz korzystnie wpływa na nasz układ krwionośny. Burak zawiera także zadziwiająco duże ilości witaminy C, dzięki czemu wspiera naszą odporność i przeciwdziała infekcji.
Przetwory z buraków są w stanie zaskoczyć nawet osoby, które tych warzyw nie lubią. Wyśmienite, a zarazem bardzo łatwe w przyrządzeniu są tarte buraczki. Należy ugotować, obrać, a następnie utrzeć buraki na grubych okach. Później wystarczy przełożyć je do słoików i poddać pasteryzacji, by następnie cieszyć się ich wybornych smakiem.