
Suszenie warzyw – samodzielnie czy gotowa mieszanka?
Suszone warzywa można przygotować samodzielnie, ale można też zakupić gotową mieszankę w sklepie. Każdy musi sam wybrać sposób dla siebie. Suszenie warzyw daje sporo satysfakcji, ale wymaga trochę czasu. Jest to raczej wariant dla osób, które lubią spędzać czas w kuchni.
Jak suszyć warzywa?
Kiedy mowa o suszonych warzywach, zazwyczaj człowiek wyobraża sobie na przykład marchewkę czy pietruszkę. Trzeba jednak mieć świadomość tego, że suszonych może być o wiele więcej warzyw. Spokojnie można poddać suszeniu na przykład buraki ćwikłowe, kapustę, kalafior czy groszek albo fasolkę. Zanim jednak rozpocznie się suszenie warzyw, trzeba podejść do tego odpowiedzialnie i zdobyć wiedzę na ten temat.
Na pewno warto jest posiadać suszone warzywa w swoim domu. Trzeba je odpowiednio przygotować do procesu suszenia. Warzywa trzeba odpowiednio rozdrobnić. Suszone warzywa powinny posiadać odpowiednią zawartość wody. Cały proces suszenia wcale nie jest więc taki prosty, jak może się to wydawać.
Pani domu
Warzywa, które zostały wysuszone muszą być odpowiednio przechowywane. Nie można dopuścić do tego, aby dostała się do nich wilgoć, dlatego trzeba znaleźć im właściwą lokalizację w domu lub poza nim. Warzywa trzeba również przechowywać w odpowiednich pojemnikach albo w słoikach. Idealnie jeżeli nie mają dostępu do światła.
Można zadać sobie pytanie, czy każda pani domu powinna posiadać umiejętność suszenia warzyw. W dzisiejszych czasach to umiejętność nie wydaje się już tak bezwzględnie konieczna. Wysuszone warzywa można bowiem kupić w praktycznie każdym sklepie. Można wybrać dla siebie odpowiednią mieszankę na przykład warzyw ekologicznych.
Gotowanie z warzyw
W dzisiejszych czasach bardzo ważne jest to, aby nauczyć się gotować szybkie dania. Warzywa suszone mogą być podstawą do takich dań. Na podstawie suszonych warzyw które gotuje się zaledwie kilkanaście minut, można ugotować pyszny warzywny bulion, który wystarczy doprawić odpowiednimi przyprawami.
Ugotowanie zupy pomidorowej na bazie bulionu z suszonych warzyw zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Trzeba po prostu ugotować wywar z suszonych warzyw i dodać na przykład koncentrat pomidorowy, przecier albo po prostu pomidory. W ten sposób powstaje smaczna potrawa.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..