Dieta surowa – czy warto ją wypróbować?

Dieta surowa – czy warto ją wypróbować?

Dieta witariańska (inaczej dieta surowa) jest bardzo popularna w pewnym kręgach. Jest charakterystyczna dla osób, które starają się żyć w zgodzie ze środowiskiem oraz z oryginalnym dla gatunku ludzkiego sposobem żywienia. Przemawia też do osób, które szukają dla siebie diety nie na stałe, ale na jakiś czas. Takiej, która pozwoli na schudnięcie.

Łatwo osiągalny deficyt kaloryczny na diecie surowej

Spalanie większej ilości kalorii niż ich przyjmowanie – jest to najprostszy opis tego, w jaki sposób można zgubić niechciane kilogramy i osiągnąć wymarzoną, zdrowszą sylwetkę. Planowanie posiłków tak, by nie przekroczyć całodziennego zapotrzebowania kalorycznego, liczenie i pilnowanie kalorii jest zadaniem trudnym, szczególnie dla początkujących.

Nic dziwnego, że wtedy kusząca wydaje się właśnie dieta, która w zdecydowanej większości lub w niektórych wypadkach w całości opiera się wyłącznie na warzywach czy owocach. Są to przecież produkty, które można spożywać w dużych ilościach, a które dostarczają stosunkowo niewiele kilokalorii.

Deficyty ważnych mikroelementów

Dieta surowa oparta na warzywach i owocach dostarcza na pewno niezaprzeczalnych walorów smakowych oraz znaczących ilości błonnika i licznych witamin. Do tego zapewniają odpowiednie ilości przeciwutleniaczy i minerałów. To oczywiście mocne strony diety surowej. Jak sprawa wygląda, gdy zastanowimy się nad wadami?

Przede wszystkim taka dieta nie jest w stanie dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości białka. Nie trzeba chyba przypominać, że jest to jeden z najważniejszych budulców ludzkiego ciała. Dieta surowa grozi też niebezpiecznymi dla zdrowia deficytami żelaza.

Jak to może wpłynąć na stan organizmu?

Omawiane niedobory mogą bardzo negatywnie wpłynąć na stan ludzkiego organizmu, powodując osłabienie, zagrażając zdrowiu kości oraz ogólnemu stanowi zdrowia. Stosowanie diety surowej w sposób nieodpowiedzialny może wprost prowadzić do niedożywienia i wszystkich jego negatywnych skutków.

Nie wolno też zapominać, że brak używania temperatury w przygotowaniu posiłków zwiększa prawdopodobieństwo zatrucia pokarmowego lub zarażenia się pasożytami. Jest to też sposób odżywiania zdecydowanie odradzany osobom z niedoczynnością tarczycy.

Podziel się z innymi!

Comments are closed.