
Buraczki konserwowane – zdrowotne właściwości buraka
Burak to niedoceniana bulwa, która posiada mnóstwo właściwości leczniczych. Systematycznie dostarczana betanina to doskonały sposób na infekcje, zgagę, obniżenie cholesterolu i ciśnienia krwi. Jak jednak zaopatrzyć się w zapas buraka na cały rok, by można spożywać go na różne sposoby?
Zdrowotne działanie buraka
Bulwa wykorzystywana jest od wielu lat, gdyż od zawsze znana jest z zawartości olbrzymiej dawki żelaza. To doskonały środek krwiotwórczy. Jak powszechnie wiadomo brak żelaza przyczynia się do anemii. Nieleczona i długotrwała może z czasem prowadzić do białaczki. Ponadto buraki należą do przeciwutleniaczy i zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.Warzywo zawiera również całkiem sporo kwasu foliowego, który koniecznie trzeba uzupełniać w przypadku kobiet w ciąży. Ponadto są doskonałym środkiem na obniżenie cholesterolu, który obecnie stanowi duży problem wśród społeczeństwa. Burak pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Jak wskazują naukowcy, jest również odpowiedzialny za niszczenie wolnych rodników, stąd należy do warzyw zwalczających nowotwory.
Jak spożywać buraki?
Buraki można spożywać na różne sposoby. Surowe, smażone, gotowane. Dobrym sposobem na zapasy są również buraczki konserwowane. Zapewniają dostęp do drogocennych składników nawet w okresie zimowym. Buraczki można upiec w piekarniku, wykonać z nich pyszną sałatkę z fetą, można je udusić w towarzystwie innych warzyw lub zrobić z nich pyszny sok. Możliwości są przeogromne, stąd warto wykorzystać buraka na wiele sposobów, gdyż jest niezwykle zdrowym, a dodatkowo tanim warzywem.
Buraczki konserwowane – zrób zapas na zimę
Buraczki konserwowane to doskonały sposób, by cieszyć się zdrowotnymi walorami warzywa nawet zimą. Dzięki temu można przyrządzić z nich wiele ciekawych i smacznych potraw. Jak przygotować buraczki konserwowane?
1. Sposób przygotowania:
Buraczki należy dobrze oczyścić i dokładnie umyć. Następnie ugotować je do miękkości i ostudzić. Po obraniu ze skórki należy umieścić je w słoiku i zalać wcześniej przygotowaną zalewą. Najlepiej, jeśli buraczki są mniejsze, aby w całości włożyć je do słoika. Wtedy mamy pewność, że zachowają intensywny kolor. Jeśli jednak nie ma takiej możliwości, najlepiej pokroić warzywo w ćwiartki.
2. Zalewa:
1,5 litra wody
1 szklanka octu
10 x pieprz ziarnisty
10 x ziele angielskie
4 sztuki liścia laurowego
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
Wszystkie składniki z wyjątkiem octu włożyć do garnka i gotować przez 10 minut. Następnie dodać ocet i zalać buraczki w słoikach. Zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.