Chrzan tarty – naturalny kosmetyk dla każdego

Chrzan tarty – naturalny kosmetyk dla każdego

Armoracia rusticana, czyli chrzan pospolity to roślina występująca w stanie naturalnym w Europie, Ameryce Północnej, w Azji oraz w Nowej Zelandii. Jest jednocześnie cenioną rośliną uprawną i uciążliwym chwastem. Przez wieki nieoceniony lek, współcześnie ważny produkt kulinarny oraz coraz częściej doceniany składnik kosmetyków.

Właściwości chrzanu

Chrzan tarty uzyskuje się z korzenia. Wykopanie korzeni chrzanowych nie jest łatwe – to roślina bardzo plenna, tworząca mocno rozwinięty system korzeniowy. Najlepsze są korzenie proste, grube, bez ciemnych przebarwień i zdrewnień.

Aby nie utracić cennych składników, po uprzednim umyciu, korzeń chrzanu skrobie się lub bardzo cienko obiera. Ścierać można na tarkach o małych oczkach lub przy użyciu urządzeń do tego celu dostosowanych.

W korzeniu chrzanu pospolitego jest zestaw niezwykle cennych minerałów, wśród nich metale: cynk, selen, miedź, mangan, żelazo. To także skarbnica witamin B,E oraz K. Łyżeczka chrzanu tartego to tylko kilka kalorii, ale ogromna porcja cennych składników wspomagających system odpornościowy oraz układy oddechowy i trawienny.

Tarty chrzan w kosmetyczce

Kosmetyczne zastosowanie chrzanu znane jest od tysiącleci, ale wciąż niedoceniane. Być może wiele osób zraża się z powodu ostrego zapachu lub podrażnień na skórze, jakie wywołują okłady z chrzanu stosowane przy bólach reumatycznych lub nerwobólach.

Chrzan tarty stosowany w małej ilości na skórę twarzy poprawia jej ukrwienie, a przede wszystkich pomaga usuwać przebarwienia. Łyżeczka chrzanu stosowana systematycznie jako peeling na twarz sprawi, że wybielą się lub całkowicie znikną piegi. Można także stosować ten zabieg na zewnętrzną stronę dłoni, gdzie w pewnym wieku pojawiają się plamy zwane starczymi lub wątrobowymi. Delikatny masaż tartym chrzanem pozwoli rozjaśnić przebarwienia, poprawić krążenie, odmłodzić skórę dłoni.

Papkę z chrzanu tartego stosuje się także do wybielania znamion. W tym celu należy codziennie drobno zmielonym chrzanem „przemywać” miejsce ze znamieniem. Znamię nie zniknie od razu – potrzeba nieco czasu i cierpliwości, ale skuteczność metody jest wysoka.

Chrzan tarty dla zdrowia i urody

Urodę wspomóc może także wewnętrzne stosowanie chrzanu. Dodawanie chrzanu tartego do potraw wspomaga trawienie – pracę wątroby, pęcherzyka żółciowego, jelit. Dzięki pobudzeniu do produkcji żółci szybciej trawione są ciężkie pokarmy mięsne z dużą zawartością tłuszczu. Takie działanie sprawia, że pokarmy nie zalegają w żołądku i jelitach, co ma również przełożenie na wygląd skóry.

Chrzan jako dodatek do potraw, składnik sosów i zup, komponent majonezów czy musztard wspomaga organizm w walce z patogenami. Używanie chrzanu działa zarówno na etapie profilaktyki, jak i w czasie, gdy już doszło do infekcji. Chrzan pomaga skrócić uciążliwy katar, łagodzi kaszel oraz wspomaga system odpornościowy w walce z intruzami.

Podziel się z innymi!

Comments are closed.