Dżemy domowe czy ze sklepu?

Dżemy domowe czy ze sklepu?

Dżemy czy konfitury są dodatkiem do wielu dań. Niemal każdy lubi tego typu przetwory, czy to w postaci dodatku do kanapek, naleśników czy bardziej wykwintnych posiłków. Można tego typu produkty przygotować własnoręcznie w domu lub kupić w sklepie. Oba rozwiązania mają oczywiście swoje wady i zalety.

Produkcja przemysłowa

Przetwórstwo owocowo warzywne to bardzo duży rynek gospodarki. W Polsce istnieje ponad 1300 firm zajmujących się tego typu produkcją oraz eksportem. Dzięki temu można przypuszczać, że produkty przemysłowe są odpowiednio przygotowywane z zachowaniem najwyższych standardów.

Zaletą gotowych przetworów jest przede wszystkim ich szeroka dostępność oraz duży wybór smaków. W prosty i szybki sposób można na bazie gotowego produktu przygotować posiłek.

Wielką wadą przetworów jest najczęściej ich skład. Wielu producentów, szczególnie dużych zakładów przetwórstwa, skupia się na cenie. W związku z tym do dżemów czy konfitur dodawany jest cukier lub inne niezdrowe dodatki.

Produkcja domowa

Przetwórstwo owocowo warzywne w warunkach domowych to zajęcie, które znów powraca do łask. Wiele osób, które cenią sobie smak i jakość produktu, decyduje się na przygotowywanie własnych przetworów.

Jest to jednak proces wymagający czasu oraz minimalnej wiedzy kulinarnej. Nie zawsze uda się przygotować prawidłowo produkty, które po otwarciu mogą być zepsute.

Zaletą tego typu rozwiązania jest to, że wiadomo, z czego dżem czy inne przetwory są przygotowane. Skład jest w stu procentach zdrowy i naturalny.

Podziel się z innymi!

Comments are closed.