
Kulinarne czary z patelniami ze stali węglowej
Mistrzowie kuchni azjatyckich potrafią w chwilę przygotować niezwykle smaczne i pożywne potrawy. Patrząc, jak oni zręcznie mieszają w woku warzywa i mięso, ryż i makaron marzymy o posiadaniu takich umiejętności i takich naczyń. Umiejętności trzeba wyćwiczyć – może to zająć całe lata; patelnię z takiej samej stali jak wok można kupić choćby zaraz.
Najpierw wypalić, aby potem nie przypalić…
Na tym polega przygotowanie patelni ze stali węglowej do użytkowania. Stal węglowa doskonale przewodzi ciepło, ale o jej trwałości oraz nieprzywieraniu potraw decyduje wytworzenie na powierzchni powłoki z patyny węglowej. Wygląda ona jak czarny, spalony nalot wrośnięty w stal. Aby patelnie ze stali węglowej były funkcjonalne trzeba na nich w wysokiej temperaturze usmażyć kilka porcji surowych ziemniaków, albo wlać i spalić większą ilość oleju. Przed wypalaniem należy zalać patelnię gorącą wodą i zmyć warstwę oleju ochronnego z fabryki.
Patelnie ze stali węglowej – zalety
Wykonane ze stali węglowej patelnie nie są zbyt ładne, ale w swojej funkcjonalności biją wszystkie inne rodzaje patelni. Są bardzo trwałe, wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne i działanie wysokich oraz bardzo niskich temperatur.
Do smażenia potraw używa się minimalnej ilości tłuszczu – powłoka patynowa chroni przed przywieraniem i przypalaniem. Smażenie w wysokich temperaturach chroni warzywa przed utratą witamin, a mięso przed ubytkiem aminokwasów (budulec białka). Minimum tłuszczu i niewielkie ubytki wartości odżywczych czynią potrawy przygotowywane na patelniach ze stali węglowej jedzeniem dietetycznym.
Podczas mieszania smażonych produktów można używać łopatek czy łyżek z dowolnych materiałów, myć patelnię w zmywarce albo ręcznie używając metalowych myjek – druciaków. Aby patelnie ze stali węglowej służyły przez długie lata należy zabezpieczać je przed działaniem wilgoci – nie są odporne na korodowanie.
Patelniane inspiracje
Co można przygotować na patelni ze stali węglowej? Praktycznie wszystko to, co wymaga smażenia. Na patelni niezbyt głębokiej, płaskiej smaży się cienkie, chrupiące placki lub naleśniki oraz jajka sadzone. W głębszych, szerokich naczyniach można przygotowywać sosy do makaronu – patelnię stawia się na stole zamiast wazy.Małe patelnie warto wykorzystać do usmażenia niedużej porcji jajecznicy, zasmażki, redukowania sosu do pieczeni. Głębokie patelnie ze stali węglowej sprawdzą się w roli woka – można w nich przygotowywać warzywa i mięsa. W takim naczyniu łatwo i bez przypalania da się przyrządzić risotto pochodzące z kuchni włoskiej, prowansalskie ratatouilte, pad thai rodem z Syjonu lub hinduskie aromatyczne curry.
Patelnie ze stali węglowej dostępne są w ofercie sklepuGastrosilesia.pl.