Masz ochotę na smaczny i świeży sorbet? Wypróbuj maszynę do sorbetów!

Masz ochotę na smaczny i świeży sorbet? Wypróbuj maszynę do sorbetów!

Zimy sorbet to idealna ochłoda na letnie upały. Lekki smakołyk wykonany z mrożonych owoców można kupić w sklepach, ale można także przygotować go w domu. Wystarczy specjalne urządzenie!

Sorbet to rodzaj orzeźwiającego deseru, który przygotowywany jest ze słodzonej wody z mrożonymi owocami, ewentualnie z innymi dodatkami, na przykład syropami, likierami smakowymi.

Wyśmienity sorbet jest zdrowszą, mniej kaloryczną alternatywą dla lodów, dlatego też na pewno przypadnie do gustu osobom dbającym o linię.

Jak przygotować sorbet w domu?

Na sorbet możemy wybrać się do lodziarni – teraz w kupimy go w niemalże wszędzie. Możemy jednak przyszykować go też w domu. To jeszcze łatwiejsze, gdy do dyspozycji będziemy mieli urządzenie do sorbetów. Taka maszyna do sorbetów przyszykuje pyszny deser w mig!

Do przygotowywania sorbetu w będziemy potrzebowali wcześniej zamrożonych owoców. Mogą być to gotowe owoce mrożone lub świeże owoce zebrane w sezonie, które także można zamrozić, by rozkoszować się sorbetami przez okrągły rok.

Do sorbetów można wykorzystać:
– arbuz
– mango
– truskawki
– jagody
– maliny
– kiwi
– melon
– banan
– ananas

Zamrożone owoce umieszczamy w urządzeniu – maszynka do sorbetów rozdrobni je tak, aby posiadały odpowiednią konsystencję. Następnie możemy dodać do nich cukier lub inny słodzik, syrop czy sok lub wodę. Gotowy sorbet można udekorować świeżymi owocami, listkami mięty lub innymi dodatkami.

Oczywiście, możemy przygotować także sorbet dietetyczny bez cukru, jeśli chcemy ograniczyć jego ilość w swojej diecie. Dzięki temu wyśmienity deser sprawdzi się dla każdego!

Jak wybrać najlepszą maszynę do sorbetów?
Gdy w wyszukiwarce internetowej wpiszemy słowa typu „maszyna do sorbetów” albo „urządzenie do sorbetów”, wtedy możemy zobaczyć, że do wyboru jest wiele modeli.

Do wyboru mamy modele, które działają tylko jako maszynka do sorbetów, ale możemy zakupić też takie, które przygotowują także lody i inne desery.

Urządzenia do domowego użytku posiadają moc rzędu 100-200 W. Te profesjonalne, lecz kosztujące więcej są już mocniejsze i dodatkowo pozwalają na przygotowanie większej ilości deserów. Profesjonalny sprzęt do sorbetów potrafi utrzymać także ich niską temperaturę – domowe modele nie posiadają funkcji chłodzenia.

Zwróćmy także uwagę na sposób czyszczenia maszynki do sorbetów, aby utrzymanie go w czystości nie było kłopotliwe i nie zajmowało nam dużo czasu.

Z dostępnymi modelami można zapoznać się już teraz on-line. Zamówienia na urządzenia do sorbetów można składać również przez internet.

Podziel się z innymi!

Comments are closed.