Pakowaczki próżniowe – zastosowanie, zalety i wybór

Pakowaczki próżniowe – zastosowanie, zalety i wybór

Pakowanie próżniowe jest w stanie nawet kilkukrotnie wydłużyć świeżość żywności. Co warto wiedzieć na temat urządzeń jak pakowaczki próżniowe?

Czym jest pakowaczka próżniowa?

Pakowaczka czy pakowarka próżniowa to sprzęt przeznaczony do próżniowego, hermetycznego pakowania produktów.

Za pomocą pakowaczki próżniowej można obniżyć ciśnienie w woreczku lub pojemniku, wypompowując z niego powietrze, a tym samym sprawić, że produkty spożywcze są mniej podatne na zepsucie.

Pakowaczki próżniowe – zalety

Urządzenie jak pakowaczka próżniowa może być bardzo pomocne w domu, ale również stosowane jest ono w gastronomii, w tym restauracjach, firmach cateringowych, a także w firmach produkujących artykuły spożywcze.

Wśród najważniejszych zalet stosowania pakowarek próżniowych warto wymienić:

– Wydłużenie trwałości produktów przez ich wolniejsze utlenianie oraz zahamowanie rozwoju bakterii gnilnych,
– Zachowanie smaku, zapachu oraz wartości odżywczych żywności,
– Ochrona produktów przed utratą wilgoci lub przed wilgocią z zewnątrz,
– Zmniejszenie marnotrawstwa żywności – dodatkowe oszczędności,
– Możliwość pakowania różnych typów produktów spożywczych,
– Możliwość przygotowywania dań za pomocą metody marynowania czy sous-vide,
– Dodatkowe funkcje zależnie od pakowarki, na przykład pakowanie i zgrzewanie folii, pakowanie z użyciem pojemników, pakowanie tacek.

Jaką pakowarkę próżniową wybrać?

W sprzedaży można znaleźć różne urządzenia jak pakowaczka próżniowa. Na jaki model warto się zdecydować?

Do użytku domowego najczęściej używane są pakowarki próżniowe listwowe z funkcją zgrzewania. Są skuteczne i nie zajmują dużej ilości miejsca. Mogą mieć także końcówki do odsysania powietrza z pojemników.

W gastronomii, poza pakowaczkami listwowymi, stosuje się pakowaczki próżniowe innych typów, głównie modele komorowe, do zgrzewania tacek. Są one bardziej wydajne od urządzeń domowych, są też wyposażone w manometry do pomiaru ciśnienia.

Ile kosztuje pakowarka próżniowa?

Przeznaczone do domowego użytku pakowarki próżniowe można kupić w cenie rozpoczynającej się od około 130 złotych.

Z kolei urządzenia przeznaczone do użytku przemysłowego to już wydatek wynoszący od około 600 złotych za pakowarkę listwową do nawet ponad 4000 złotych w przypadku pakowarek próżniowych komorowych.

Pakowaczki próżniowe dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

Podziel się z innymi!

Comments are closed.