Przygotowujemy rydze marynowane

Przygotowujemy rydze marynowane

Powracająca do Polski jesień to czas, w którym grzyby zaczną dominować na stołach milionów z nas. Różnorodne gatunki grzybów można gotować, smażyć oraz marynować. Ostatni sposób przygotowania grzybów sprawdzi się szczególnie dobrze, jeżeli chcemy cieszyć się ich smakiem w czasie zimy.

Na początek

Smaczne rydze marynowane to doskonały sposób na ich zachowanie w domowej spiżarce przez wiele miesięcy. Dzięki temu nasze ulubione smaki mogą pozostać z nami przez cały rok. Marynowanie to doskonały sposób na zagospodarowanie dużej ilości grzybów. Jeżeli więc lubujemy się w grzybobraniu powinniśmy zamarynować cześć naszych zbiorów. Do przygotowania przekąski potrzebować będziemy zaledwie kilku popularnych składników:

– ok. 30 sztuk zdrowych rydzów,
– 250 mililitrów octu (1/2 szklanki),
– 750 mililitrów wody (3 szklanki),
– ok. 100 gram cukru (1 szklanka)
– 1 sztukę cebuli,
– 1 łyżkę soli,
– 2 sztuki liści laurowych,
– 6 sztuk ziela angielskiego,
– 1,5 łyżeczki gorczycy,
– czysty słoik na marynatę.

Jak przygotować grzyby i marynatę?

Przygotowanie smacznych rydzów marynowanych jest banalnie proste. Pierwszą czynnością, jaką musimy wykonać jest dokładne wyczyszczenie grzybów. W tym celu umieszczamy je pod bieżącą wodą i opłukujemy. Następne przygotowujemy ciepłą wodę, którą zalewamy wcześniej przygotowane rydze. Całość kładziemy na małym palniku i gotujemy. Czas gotowania będzie zależny od wielkości grzybów, aczkolwiek powinien oscylować między 5 do 10 minut. Ostatnim krokiem jest odcedzenie grzybów.

Kolejny etapem jest przygotowanie zalewy octowej. W tym celu z wodą i octem mieszamy wszystkie przygotowane składniki. Wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę, sól, gorczycę, ziele angielskie. W przypadku cukru mamy dużą swobodę działania. Jeżeli nie lubimy słodyczy lub unikamy cukrów prostych możemy zmniejszyć ilość wsypywanego cukru. Całość zalewy, tak samo, jak wcześniej grzyby zagotowujemy. Gdy to zrobimy marynata jest gotowa.

Ostatnim etapem jest połączenie wszystkich składników. W tym celu przygotowujemy świeży, wyparzony słoik, do którego wkładamy grzyby. Nim to zrobimy warto opłukać je dodatkowo zimną wodą. Następnie wlewamy gorącą zalewę i szczelnie zamykamy. Tak przygotowane słoiki musimy odwrócić do góry dnem lub zdecydować się na ich zawekowanie w dużym garnku. W takim wypadku będzie to dodatkowe 20 minut pracy.

Alternatywne rozwiązania

smaczne rydze marynowane mogą być przygotowywane w różnorodnych zalewach. Chociaż jesteśmy przyzwyczajeni do stosowania zalewy octowej, to mamy znacznie więcej możliwości. Grzybki wyjdą doskonale, jeżeli zdecydujemy się na zalewę miodową lub winną.

Pamiętajmy też, że grzybki nie muszą być podawane jako odrębna przekąska. Sprawdzą się też doskonale w sosie pomidorowym, czy też paprykowym. Ostateczna decyzja o przygotowaniu grzybów oraz ich podaniu będzie zależna od naszych preferencji kulinarnych.

Podziel się z innymi!

Comments are closed.