Rozdaj drewna w wędzarni domowej

Rozdaj drewna w wędzarni domowej

Na smak potraw wędzonych składa się nie tylko konstrukcja wędzarni oraz specyfika przeprowadzanego procesu, ale też drewno jakie jest używane do utworzenia dymu wędzarniczego. Wpływa one na aromat i posmak, a także na zabarwienie wędzonych produktów.

Wybór drewna do wędzarni domowej

Przy wyborze odpowiedniego rodzaju drewna do domowego użytku, należy zwrócić uwagę na jego powszechność, ale również walory smakowe jakie ze sobą niesie. Decyzja o użyciu konkretnego rodzaju drewna powinna zależeć od produktów jakie zostaną poddane wędzeniu, a także pożądanego efektu końcowego w postaci barwy czy aromatu.

Wędzarnia domowa może wiele zyskać, zwyczajnie stosując odpowiednie drewno do paleniska. Doskonale sprawdzą się drzewa łatwo dostępne, jak na przykład bez czy buk.

Buk, bez i ich wykorzystanie w wędzeniu

Buk to drzewo liściaste występujące w klimacie umiarkowanym, stąd w Polsce jest łatwo dostępny. Jest używany w procesie wędzenia głównie do przyrządzania wieprzowiny oraz ryb. Wykorzystanie tego rodzaju drewna nadaje przyjemnego, roślinnego aromatu i zabarwia potrawy na kolor żółtozłocisty. Użycie buku w domowej wędzarni jest ciekawym eksperymentem, który pomoże wzbogacić nieco przygotowywane produkty.

W Polsce występują trzy gatunki bzu, mianowicie czarny, hebd oraz koralowy. Ich wykorzystanie podczas wędzenia powoduje wytworzenie dymu wędzarniczego o kwiecistym zapachu, co przekłada się również na smak produktów. Wędzarnia domowa w której używane jest drewno podchodzące od bzu, może z powodzeniem wędzić wszelkiego rodzaju owoce morza czy baraninę. Nie oznacza to jednak, że należy się ograniczać wyłącznie do tego typu produktów spożywczych.

Owoce i przyprawy używane w wędzeniu

Poza używaniem specyficznego rodzaju drewna, bardzo korzystne jest wykorzystanie różnego rodzaju przypraw czy owoców, które dodatkowo spotęgują smak produktów poddawanych procesowi wędzenia.

Popularnym zabiegiem jest dodanie jałowca w postaci jagód. Owoce dodaje się już na samym początku rozpalania drewna, dzięki czemu dym nabierze charakterystycznego aromatu. Z kolei pod koniec procesu dodawać można przyprawy takie jak pieprz czy czosnek. Wykorzystywane są do nadawania ostrości wędzonym produktom, należy jednak unikać dodawania tego typu przypraw już na samym początku procesu, bowiem przegryzą potrawy, powodując zamaskowanie ich walorów smakowych.

Wędzarnie domowe dostępne są w ofercie Gastroprodukt.pl.

Podziel się z innymi!

Comments are closed.