Suszarki do warzyw

Suszarki do warzyw

W wielu domach korzysta się z różnego rodzaju sprzętów, które mają pomóc nam w gotowaniu w zdrowy oraz smaczny sposób. Można je wykorzystywać na wiele sposobów, choć czasem warto wydać odrobinę więcej na urządzenie, które można określić jako bardziej specjalistyczne. Porozmawiamy dzisiaj na ten temat w kontekście produkcji suszu warzywnego.

Czym jest susz warzywny?

Aby omówić jakiekolwiek urządzenie służące do jego produkcji, trzeba najpierw wiedzieć, czym ów finalny produkt jest. Susz warzywny jest to mieszanka warzyw, takich jak seler, marchewka, por oraz pietruszka, które poddaje się procesowi suszenia, a następnie rozdrabniania.

Wykorzystuje się ten produkt na wiele sposobów. Można nim wzbogacać sosy, zupy czy dodawać do marynat. Idealnie sprawdzą się również przy daniach opartych o makaron, któremu dodadzą ciekawych nut smakowych. Nie warto jednak z ilością tej mieszanki przesadzać, ponieważ łatwo dominuje ona smak potrawy.

Suszarka do warzyw

Aby przygotować susz, wcześniej zebrane warzywa, trzeba poddać procesowi suszenia. Można w tym celu wykorzystać zwykły piekarnik, ale dużo lepszym rozwiązaniem będzie zainwestowanie w suszarkę do warzyw.

Na rynku znajdziemy wiele produktów tego typu, dlatego warto wiedzieć, jakie cechy powinna ona posiadać. Kluczowa w jej przypadku jest moc grzewcza, ponieważ to ona wpływ na czas suszenia. Mimo że nie używa się w tym procesie bardzo wysokich temperatur, to warto, aby miała ona solidny zapas mocy.

Ilość miejsca na warzywa również jest ważna, ponieważ skróci to znacznie proces suszenia. Jeśli kupimy zbyt mały produkt, może okazać się, że konieczne będzie powtarzanie procesu kilkukrotnie, co równocześnie wpłynie na ilość pobranego prądu.

Jak używać?

Warzywa do urządzenia powinniśmy umyć, obrać, a następnie pokroić na dość małe kawałeczki. Kluczowe jest to, aby dobrze wytrzeć je ręcznikiem. Relatywnie skróci to czas całego procesu, ponieważ na początku odparowywałaby wyłącznie wody z zewnątrz, zamiast ze środka warzywa.

Wewnątrz urządzenia można wszystko układać dość blisko siebie. Nic się nie stanie, kiedy będą one odrobinę na siebie nachodzić, ponieważ i tak się skurczą w procesie suszenia. Ważne jest jednak to, aby nie kłaść ich jedna na drugą, ponieważ konieczne będzie powtarzanie procesu.

Podsumowując, aby uzyskać dobrej jakość susz warzywny, trzeba do niego dobrej suszarki, która w krótkim czasie przygotuje materiał do dalszych etapów, które na szczęście są dużo krótsze. Co nie znaczy, że nie są ważne, ponieważ do dopiero wtedy powstaje finalny produkt.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z Ogrodnik S.A.

Podziel się z innymi!

Comments are closed.