Wszystko, co musisz wiedzieć na temat żywności ekologicznej

Wszystko, co musisz wiedzieć na temat żywności ekologicznej

Chociaż świadomość wśród konsumentów rośnie i coraz częściej sięgamy po zdrową żywność, to warto zaznaczyć, że wielu przypadkach nie wiemy, czym tak naprawdę są produkty ekologiczne. Aby nieco rozwinąć to zagadnienie, przygotowaliśmy krótki poradnik, w którym wskazujemy najważniejsze czynniki, które pozwolą nam sięgać po pełnowartościowe produkty.

Czym jest żywność ekologiczna?

Zdrowa żywność od producenta w skrócie bardzo często oznaczana jest jako bio lub eko. Informuje nas ona wówczas, że dany produkt został stworzony zgodnie z metodami rolniczymi bez sztucznych nawozów i pestycydów.

Ekologiczne produkty mają przede wszystkim za zadanie ochronić zdrowie konsumentów i środowiska. W tym celu zwraca się uwagą na to, aby nie obciążać dodatkowo środowiska i jednocześnie rozwijać wsie i rolnictwa. Zdrowa żywność od producenta powinna być zawsze oznaczona odpowiednimi certyfikatami, które reguluje prawo (takimi jak np.: Agrobiotest, Biocert,Cobico, czy PNG).

Wpływ zdrowej żywności na zdrowie

Istnieje wiele obszarów naszego organizmu, na które wpływają, chociażby pestycydy. Z danych Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że „(…) obecnie ponad 13 mln zgonów i ¼ chorób ma związek z zanieczyszczeniem środowiska”, do którego ich używanie z pewnością się przychyla.

Ilość pestycydów jest tak duża, że podczas tradycyjnego obiadu znajdujemy je w różnych produktach, stąd często ospałość, czy niedobór niektórych witamin.

Oddziaływanie na smak

Produkty sztucznie nawożone bardzo często o wiele szybciej rosną, co przekłada się na ich sprzedaż i bezproblemową dostępność dla klientów. To z kolei przekłada się na smak, który najprościej odczuć na przykładzie warzyw i owoców. Na przykład ogórek, który został „wyhodowany sztucznie” będzie miał o wiele więcej wody, niż ten, który pochodzi z naturalnych upraw. To samo dotyczy produktów mięsnych. Masowa hodowla zwierząt, które odżywiane są szkodliwymi składnikami, aby szybko zwiększyć ich masę, wpływa na to, że coraz więcej osób eliminuje np. kurczaki z codziennej diety.

Chociaż czeto produkty dostępne w supermarketach wyglądają lepiej niż te domowe (np. dżem, który zawiera syntetyczne barwniki oraz substancje zagęszczające), smak jest nieporównywalny z tymi, które pochodzą od producentów ekologicznych.

Warto zatem dokonywać świadomych zakupów, które niosą za sobą wiele korzyści dla naszego zdrowia.

Podziel się z innymi!

Comments are closed.