
Wszystko co trzeba wiedzieć przed rozpoczęciem odchudzania
Nikt chyba nie ma wątpliwości co do tego, że najlepszym sposobem na schudnięcie jest dieta niskokaloryczna. Inaczej ma się sprawa z obawami co do takowej diety, zwłaszcza wśród rodziców, których dzieci często ją rozważają. Istotnie odchudzanie potrafi być niebezpieczne, ale aby uniknąć niedożywienia wystarczy odpowiednio się doinformować.
Krótka charakterystyka diety niskokalorycznej
Dieta niskokaloryczna to nic innego jak zmuszenie organizmu do korzystania z rezerw energetycznych, czyli zgromadzonego tłuszczu. Człowiek jest „napędzany” energią cieplną wytwarzaną przy trawieniu posiłków, a jeśli nie dostarczamy mu wystarczająco dużo źródeł energii ciało musi być zasilane energią powstałą przy spalaniu tłuszczu. Na dłuższą metę takie działanie pozwala zrzucić wszystkie nadmierne kilogramy.
Niestety nie jest to na tyle proste aby zmuszać się do głodu przez kilka dni i spalić kilkanaście kilogramów tłuszczu. Organizm potrzebuje regularnych dostaw energii razem z innymi witaminami i minerałami dostępnymi w posiłkach, ponieważ inaczej dojdzie do niedożywienia, które może nawet skończyć się zawałem serca. Dlatego prawidłowa dieta polega na zminimalizowaniu ilości spożywanych kalorii, a nie całkowitemu zaniechaniu jedzenia.
Czy odchudzanie jest dla każdego?
Wiele osób jest przekonanych o tym, że nie istnieją żadne przeciwwskazania dotyczące diety niskokalorycznej – w końcu każdy organizm spala tłuszcz w kryzysowych sytuacjach. Niemniej istnieją sytuacje, w których człowiek potrzebuje znacznie większej ilości energii, witamin i minerałów niż zwykle. Chodzi tu głównie o osoby w ciąży i karmiące piersią, ale tym co często jest lekceważone jest kategoryczne zakazywanie diety niskokalorycznej dzieciom i nastolatkom przez specjalistów.
Niestety dieta niskokaloryczna jest również zakazana dla osób z cukrzycą typu pierwszego. Warto też pamiętać, że istnieje wiele innych chorób będących przeszkodą na drodze od odchudzania, takich jak choroby układu krwionośnego, nerek, wątroby, czy trzustki. Dlatego cierpiąc na choroby przewlekłe najlepiej jest przedyskutować kwestię diety ze specjalistą.
Co kłaść na talerz w trakcie diety?
Oczywiście podstawą diety niskokalorycznej są warzywa. Ich zawartość kaloryczna jest szczególnie niska, co w połączeniu z sytością i bogactwem w witaminy z minerałami czyni je idealnym rozwiązaniem dla osób na diecie. Na owoce trzeba jednak uważać, ponieważ te niewodniste, a zwłaszcza suszone, mają w sobie masę kilokalorii.
Niezbędnikiem podczas odchudzania jest również białko. Dania z dużymi ilościami tego związku są niskokaloryczne, a dodatkowo pomagają w odbudowywaniu mięśni (również kurczących się w czasie diety). Dlatego na talerzach osób z nadwagą powinny znajdować się wszelkie wyroby mleczne, a także ryby i mięso. Ewentualnym rozwiązaniem dla wegan są rośliny strączkowe, nasiona oraz orzechy.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Instytutu zdrowia Sofra.