
Zalety i wady patelni ceramicznych
Do jednych z najnowszych odkryć producentów patelni należą naczynia ceramiczne. Pochodzą one z wyższych półek cenowych, jednak mimo tego klienci dość chętnie po nie sięgają. Czym takim wyróżnia się więc ceramiczna patelnia do naleśników indukcja, że klient jest w stanie zapłacić za nią znacznie więcej niż za tą teflonową?
Krótka charakterystyka patelni ceramicznych
Patelnie ceramiczne wychwalane są pod niebiosa przez wszystkich miłośników ekologii. Tworzy się je z materiałów, które nie szkodzą naturalnemu otoczeniu i tym samym nie są też trujące dla ludzkiego organizmu. Często też ten rodzaj patelni polecają swoim pacjentom sami dietetycy. Uważają oni, że dzięki niemu można o wiele zdrowiej się odżywiać.
Czy jednak te wszystkie pozytywne opinie nie mają tylko nakłaniać klientów do kupowania drogich patelni ceramicznych? Warto się nad tym zastanowić. Bez wątpienia te naczynia mają bowiem kilka wyjątkowych zalet, ale nie są też wyzbyte z wad.
Główne zalety patelni ceramicznych
Ceramiczne patelnie do naleśników indukcja mają bardzo gładką powłokę, do której żywność raczej nie przywiera. Można na nich smażyć potrawy bez użycia tłuszczu, dlatego są one idealnym wyborem dla osób, które próbują się odchudzać. Ciepło rozprowadza się na ich powierzchni bardzo równomiernie.
Ceramiczne naczynia będą też bardzo praktycznym elementem wyposażenia kuchni. Są bowiem łatwe w czyszczeniu i na tyle lekkie, że bez trudu się je przenosi. Ceramiczna patelnia do naleśników indukcja nie jest przy tym szkodliwa dla ludzkiego zdrowia. Nie wchodzi w żadne reakcje z produktami spożywczymi i nie wydziela żadnych substancji toksycznych. Tym różni się od swojego teflonowego odpowiednika.
Główne wady patelni ceramicznych
Patelnie ceramiczne nie mają może zbyt wielu wad, ale i tak wypadałoby o nich wspomnieć. Wolno bowiem stosować na nich wyłącznie łyżki czy łopatki wykonane z drewna lub silikonu. Metalowe naczynia mogłyby zarysować i uszkodzić ich powierzchnię.
Mimo iż patelnie ceramiczne dość dobrze znoszą kontakt z różnymi przyborami kuchennymi, czasem mogą i tak ulegać zarysowaniom. Nie są całkowicie na nie odporne, ale i tak radzą sobie z nimi znacznie lepiej niż patelnie teflonowe. Wystarczy bowiem używać na nich wyłącznie drewnianych czy silikonowych łopatek, aby samodzielnie ich nie zniszczyć.
Patelnie do naleśników na indukcję kupisz na cookstore.pl