Węgiel workowany i jego podstawowe parametry

Węgiel workowany i jego podstawowe parametry

Wiele osób decydujących się na zakup węgla workowanego, zwraca uwagę wyłącznie na jego cenę. Tymczasem jest to błąd, który – zwłaszcza w przypadku kotłów retortowych – może przełożyć się na wzrost kosztów ogrzewania. Oznacza to również, że osoby te ponoszą bardzo duże ryzyko, które – przynajmniej w ograniczonym zakresie – warto wyeliminować.

Wartość energetyczna węgla

Najważniejszym parametrem jest oczywiście wartość energetyczna węgla. Jest ona najczęściej obliczana dla jednego kilograma opału. Przyjęło się, że wartość ta nie może być niższa niż 24 MJ. Na szczęście górna granica nie została określona. Zdarza się nawet, że na rynku pojawia się węgiel workowany oferujący 30 – 32 MJ energii.

Parametr ten jest bardzo ważny w kontekście opłacalności palenia węglem. Opał o bardzo dużej kaloryczności sprawdzi się głównie zimą, gdy trzeba dostarczyć do grzejników jak najwięcej energii. Latem warto spalać opał o niższej wartości energetycznej, gdyż zapotrzebowanie na nią nie jest aż tak wysokie. Co więcej, taki węgiel jest po prostu tańszy.

Spiekalność – wyzwanie dla gospodarstw domowych

Ważnym parametrem węgla workowanego (a konkretnie ekogroszku) jest jego spiekalność. Przyjęło się, że nie może być ona wyższa niż 25 RI. Mało tego – nawet tak wysoki wskaźnik może sprawić, że spalany węgiel będzie zamiast popiołu pozostawiał po sobie charakterystyczne, trudne do usunięcia bryły.

Wada ta jest szczególnie istotna w przypadku kotłów z wbudowanym podajnikiem, gdyż węgiel ten odkłada się z nim, utrudniając z biegiem czasu prawidłowe funkcjonowanie kotła. Tak czy inaczej, wysoka wartość RI sprawia, że konieczne jest ciągłe usuwanie spieków z pieca, a czynność ta nie jest przyjemnością i zajmuje sporo czasu.

Wilgotność – jak sobie z nią radzić?

Istotnym problemem dla palacza jest też wilgotność węgla. Im jest ona wyższa (maksymalnie 18 procent) tym więcej energii konieczne jest do jej odparowania. Oczywiście przedkłada się to na spadek wydajności energetycznej opału. Chcąc poradzić sobie z tym problemem, warto przenieść część opału do kotłowni na około 48 godzin przed jego spaleniem.

Podsumowując, węgiel workowany to poważne udogodnienie dla gospodarstwa domowego. Wygoda ta bierze się również stąd, że każde opakowanie zawiera szereg informacji, które definiują parametry użytkowe węgla. Dzięki nim dobór odpowiedniego opału jest dużo łatwiejszy.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Alpari.

Podziel się z innymi!

Comments are closed.