Pianka w arkuszach – do pakowania i izolacji
W wielu przedsiębiorstwach bez odpowiednich zabezpieczeń produktów nie można się obejść. Bardzo często w miejscach, gdzie produkuje się delikatne artykuły, a następnie się je pakuje, wykorzystuje się specjalny do tego materiał. Tym wyjątkowym surowcem jest pianka polietylenowa, która ma wiele właściwości izolujących i zabezpieczających.
Pianka w arkuszach – charakterystyka
Pianka polietylenowa, bo właśnie z niej jest wykonana pianka w arkuszach, ma wiele ciekawych właściwości. Przede wszystkim jest to materiał, który jest bardzo elastyczny i odporny na wszelkiego rodzaju uszkodzenia. Oprócz tego pianka ma takie cechy, jak: wodoodporność oraz paroszczelność, co zabezpiecza produkty przed wilgocią.
Pianka w arkuszach świetnie sprawdza się w transporcie, ponieważ świetnie amortyzuje wszystkie wstrząsy powstałe podczas jazdy. Warto zaznaczyć, że ten rodzaj materiału jest neutralny chemicznie, bezwonny, dlatego nadaje się do izolowania rozmaitych artykułów.
Pianka polietylenowa w przemyśle i dystrybucji
Ze względu na swoją charakterystykę i właściwości, pianka ta stosowana jest najczęściej w przemyśle opakowaniowym. Zwykle jest wypełnieniem danego opakowania i coraz częściej zastępuję styropian, co jest pozytywne dla środowiska naturalnego.
Surowiec ten sprawdza się doskonale, jako zabezpieczenie dla produktów delikatnych, które podatne są na uszkodzenia mechaniczne. Bardzo często pianka w arkuszach wykorzystywana jest podczas przewożenia różnych towarów. Ze względu na różne wymiary arkuszy, można nimi zabezpieczyć zarówno małe, jak i duże produkty.
Pianka polietylenowa wzbogacona innymi surowcami
W niektórych miejscach można kupić pianki specjalnie wzbogacone pewnymi materiałami, po to, żeby miały dodatkowe właściwości. Najczęściej pianki te zyskują takie cechy, jak: zwiększona niepalność, odporność na wysokie temperatury, odporność na promieniowanie UV, właściwości antyseptyczne. Warto podkreślić, że pianka polietylenowa jest także niewrażliwa na różne warunki atmosferyczne, związki chemiczne. Jako jeden z niewielu materiałów jest zupełnie bezpieczna w kontakcie z żywnością.
Jak widać, ten rodzaj izolacji jest świetnym rozwiązaniem w wielu sektorach przemysłu. Sprawdza się również w codziennym użytkowaniu.