
Nasturcja ma właściwości lecznicze – jedzmy ją na zdrowie
Kwiaty nasturcji od lat zdobią nasze ogródki, balkony i okna. W ubiegłym stuleciu były uznawane za zwykłe rośliny ozdobne. Nikt nie odważył się wziąć choćby jednego płatka z kwiatostanu tej rośliny do ust, bojąc się, że jest trujący. Okazuje się jednak, że obawy te były niepotrzebne. Udowodniono bowiem, że nasturcja to roślina jadalna. Ma także właściwości lecznicze.
Nasturcja właściwości lecznicze – zdrowa jak czosnek
Jeszcze niedawno tylko o czosnku słyszeliśmy, że jest naturalnym antybiotykiem. Czy ktoś podejrzewałby nasturcję o moc bakteriostatyczną? Naukowcy dowiedli, że Nasturcja właściwości lecznicze zabijające bakterie ma tak samo silne, jak czosnek.
Zatem, jeżeli nie lubimy zapachu i smaku czosnku, jedzmy nasturcję. Leczy ona stany zapalne. Jest naturalnym antybiotykiem. Świetnie daje sobie radę z leczeniem zapaleń dróg moczowych zarówno pęcherza, jak i nerek.
Właściwości nasturcji oczywiście, na tym się nie kończą. Stosuje się ją np. przy wczesnych objawach przeziębienia. Dzięki temu można zapobiec rozwinięciu się przeziębienia w poważniejszą chorobę.
Właściwości lecznicze nasturcji w walce z bólem
Gdy bolą mięśnie, głowa, ucho warto sięgnąć po nasturcję. Można ją zmiażdżyć i natrzeć nią bolące miejsca. Świetnie do tego celu nadają się też gotowe specyfiki z nasturcji w postaci olejków i nalewek.
Właściwości nasturcji wykorzystywane są również w leczeniu bólu występującego w czasie menstruacji. Prostą metodą jest zażycie tabletek z nasturcji, aczkolwiek można zjadać tę roślinę w postaci surowej prosto z grządki.
Nasturcja jadalna – ostra słodycz na talerzu – jak ją jeść?
Nasturcja świetnie smakuje w potrawach różnego typu. Zastąpi takie przyprawy jak pieprz i cukier. Ma ona bowiem smak słodko ostry. Potrawy doprawione nasturcją smakują wybornie. Przy okazji będzie ona stanowić element dekoracyjny przygotowanego dania.
Jak widać, nasturcja jadalna to smaczny kwiat, dający wiele korzyści naszemu zdrowiu. Co do części jadalnych, zdania są podzielone. Jedni twierdzą, że zjadać można tylko liście, inni, że także kwiatostany i łodygi i nasiona. Nawiasem mówiąc, nasiona nasturcji smakują jak kapary.