Bezalkoholowy smak
Od czasów starożytnych receptura piwa opierała się na alkoholu i przez wieki była uznawana przez koneserów, ale i okazjonalnych smakoszy. Wraz z postępującą świadomością społeczeństwa, oraz chęcią poznawania nowych smaków na rynek wkroczyły piwa bezalkoholowe, które mimo, iż dopiero „raczkują”, to ich smak trafia w podniebienia coraz szerszej grupy osób. Czy smak piwa bez procentów może cieszyć tak samo jak jego alkoholowego odpowiednika?
Budowanie zaufania.
Kiedy piwo bezalkoholowe trafiło do komercyjnej sprzedaży, nie budziło większego zaufania. Wielu dotychczasowych odbiorów bursztynowego trunku, po macoszemu traktowało go jako napój zbożowy, którego nie sposób pić z przyjemnością. Mimo to, „butelkowe dziecko” procentowych browarów, broniło się jak mogło, odnosząc na rynku coraz więcej sukcesów. Dziś, coraz więcej koncernów, ale i rzemieślniczych wytwórni wprowadza ten rodzaj produktu, starannie dobierając receptury, które trafiają w gusta piwoszy.
Męski punkt widzenia piwa.
Mężczyźni, szukający odzwierciedlenia dotychczas pijanych trunków, w coraz większej ilości pozycji mogą znaleźć wytrawne nutki smakowe, wyraźną goryczkę, oraz brak słodu. Piwo bezalkoholowe jest też porównywalnie mętne, treściwe i nie wodniste. Koneserzy mogą znaleźć też takie produkty, które odznaczają się pożądaną, gęstą pianą. Ta być może nie wpływa na walor smakowy, ale świadczy o odpowiednim napowietrzeniu i gęstości, a także umila rozkoszowanie się przelanym do kufla piwem.
Kobiece orzeźwienie.
Kobiety, lubiące słodkawe smaki i aromaty, wśród piw bezalkoholowych znajdą wiele ciekawych pozycji o różnych kompozycjach owoców i kwiatów. Popularne radlery są już ofertą na sklepowych półkach i z każdym sezonem obfitują w nowości. Szukające orzeźwienia panie mogą swobodnie sięgać po asortyment bez procentów, ponieważ większość propozycji zawiera w składzie cytrusy, które uwielbiane są, zwłaszcza latem.
Alternatywy innych rodzajów.
Smakosze, którzy lubią piwa pszeniczne lub ciemne także znajdą swoich ulubieńców. Oprócz wyczuwalnej gorczycy, bodźce smakowe są pobudzane mieszanką zbóż i ziół, natomiast czarne piwa są równie gęste i tworzone na bazie kawy i karmelu, co daje im specyficzny, słodkawy posmak.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z Bezalkoholowe.com