Domowe przetwórstwo owoców

Domowe przetwórstwo owoców

Wielu z nas posiada ogród, choćby i małych rozmiarów albo sad czy też ogródek warzywny. Generalnie jednak po jakimś czasie ilość owoców czy warzyw, które z niego uzyskujemy, często staje się nie do przejedzenia na bieżąco. Co wówczas możemy zrobić? Warto zabrać się za domowe przetwórstwo owocowo- warzywne.

Przetwórstwo owocowo warzywne – podstawowe informacje

Co jednak oznacza ten dość skomplikowany zwrot? Otóż jest to po prostu przetwarzanie na rożny sposób owoców i warzyw. Co dokładniej możemy zrobić i w zasadzie z czego? Przede wszystkim będą to oczywiście dżemy, konfitury, marmolady itp. Tutaj każdy zapewne wie, z czego można je zrobić, jednak ciekawym zaskoczeniem mogą być konfitury z dyni!

Dalej oczywiście część warzyw i owoców możemy pomrozić w formie mrożonek. Co więcej możemy wykonać także marynaty, susze czy konserwy. Dobrym pomysłem są również soki, jednak ich nie da się przechowywać przez długi czas, w przeciwieństwie natomiast do kompotów. Ciekawym pomysłem są także miody pitne oraz wina owocowe.

Zalety przetwarzania owoców i warzyw

Czy takie przetwórstwo owocowo warzywne ma jakieś zalety? W końcu trzeba się trochę przy nim narobić, więc warto zadać sobie pytanie, czy to naprawdę ma sens! Otóż jak najbardziej! Przede wszystkim trzeba bowiem powiedzieć, że takie przetworzone owoce i warzywa stanowią bardzo cenne i naturalne źródło witamin, co zapewne docenimy zimą. Jak to?

Jak często narzekamy zimą i jesienią, że już nie jemy tak dużo warzyw czy owoców, bo wszystko drożeje? Otóż jeśli będziemy mieć przetwory i to zrobione przez nas, nie tylko oszczędzamy, bo nie musimy już niczego kupować, lecz dodatkowo mamy pewność, że wszystko jest naturalne, bez konserwantów i podróbek.

Domowa firma? Czemu by nie?

Warto jeszcze dodać, że jeśli mamy więcej takich dżemów czy innych przetworów, to możemy spokojnie zacząć myśleć o ich sprzedaży. Wymogi higieniczne dla takich domowych firm w zasadzie są dość niskie i sprowadzają się do czystości, książeczki sanitarno epidemiologicznej i bezpieczeństwa produktów.

A reszta? Wystarczy tylko zarejestrować firmę, dla osób, które od 60 miesięcy nie prowadzą działalności gospodarczej początkowo składki ZUS się nie liczą i w zasadzie można zacząć sprzedawać. A klientów na prawdziwe dżemy i naprawdę zdrowe przetwory na pewno znajdziemy wielu.

Podziel się z innymi!

Comments are closed.