
Jak wybrać najlepszą sokowirówkę?
Świeżo wyciśnięty sok z sokowirówki odznaczy się zarówno wysokimi wartościami odżywczymi, jak i niezwykłymi walorami – cudownym smakiem i aromatem. Na pewno w niczym nie będzie on przypominać tych wszystkich sztucznych napojów sprzedawanych w kartonach. Aby go wykonać, tę sokowirówkę trzeba sobie jednak najpierw kupić. Jak w takim razie ją wybrać?
Moc urządzenia
Pierwszym parametrem decydującym o jakości urządzenia jest jego moc. Sokowirówka będzie działać bez zarzutu tylko wtedy, gdy zostanie wyposażona w mocny silnik. Odpowie on po prostu za jej wydajność. A dobrze by było, gdyby urządzenia AGD odznaczały się tą cechą.
Z wyciskaniem soków z owoców spokojnie poradzą sobie sokowirówki o mocy wynoszącej ok. 200 W. Te, w których moc osiągnie wartość 500 czy nawet 600 W sprawdzą się z kolei podczas przerabiania twardszych warzyw.
Jeden napęd czy dwa?
Najprostsze urządzenia, z którymi niegdyś mieliśmy do czynienia na rynku, posiadały wyłącznie jeden napęd. Budowa sokowirówek uległa jednak przeobrażeniu. Zmieniła się i to na korzyść użytkowników.
Najnowocześniejsze sokowirówki zawsze będą zawierać nie jeden, a dwa napędy. Oba są używane w przypadku wyciskania soków z innych odmian owoców.
Jakościowe sito
Sito jest takim sercem sokowirówki, bez którego nigdy nie mogłaby ona prawidłowo działać. Ten element musi charakteryzować się wysoką przepuszczalnością. Powinien być też wyposażony w jakościowe i wytrzymałe noże, które odpowiedzą za cięcie warzyw i owoców.
Tanie urządzenia, zwykle te o niewielkich rozmiarach, wciąż wyposażane są w sita wykonywane z plastiku. A ten materiał nigdy nie będzie w stanie zapewnić im wysokiej czy nawet średniej jakości. Dobre sito musi posiadać więc ostrza wykonane wyłącznie ze stali nierdzewnej, podczas gdy same ściany sita mogą zostać wypełnione mikro siatką.
Pojemnik i otwór
Otwór jest tym miejscem, do którego wrzuca się wybrane owoce i warzywa. Logicznie rzecz biorąc powinien być zatem jak największy. Dzięki temu z powodzeniem można będzie umieścić w nim całe owoce. Nie trzeba ich będzie wcześniej kroić na mniejsze kawałki.
Dobra sokowirówka musi też zawierać duży pojemnik. Jego pojemność powinna wynosić ok. 2-3 litry. Dzięki temu nie trzeba go będzie aż tak często opróżniać.
Sokowirówkę gastronomiczaną znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl.