
Jak wygląda prawidłowo przeprowadzona dezynfekcja restauracji?
Dezynfekcja restauracji jest kluczowa dla tego, by mogła ona być bezpieczna. Drobnoustroje, które znajdują się w źle przechowywanej żywności lub surowym mięsie mogą stanowić ogromne zagrożenie nie tylko dla gości, ale także dla pracowników restauracji. Stąd też prawidłowa dezynfekcja należy do najważniejszych elementów dbania o czystość lokalu. Jak prawidłowo ją przeprowadzać?
Regularnie
W przypadku dezynfekcji restauracji kluczowa jest jej regularność. Należy dbać o to, by restauracja była dezynfekowana dokładnie wtedy, kiedy wskazują na to okoliczności. Zwykle jest to dezynfekcja desek i noży co 30 minut, a blatów i podłóg co godzinę. W niektórych lokalach częstotliwość ta może także zostać zwiększona. Bardzo ważne jest jednak to, by jej nie pomijać. Tylko tak można mieć pewność, że unika się nadmiernego nagromadzenia drobnoustrojów oraz nie dopuszcza się do ich szybkiego rozmnożenia. Częsta i regularna dezynfekcja to pierwszy krok do czystej i bezpiecznej restauracji.
Wyznaczenie stref
Dla większego bezpieczeństwa sanitarnego na kuchni powinny zostać wyznaczone strefy. W ten sposób zmniejsza się ryzyko przenoszenia drobnoustrojów pomiędzy różnymi sekcjami. Szczególnie ważne jest wydzielenie sekcji przeznaczonej do pracy z surowym mięsem oraz surowymi jajami. Z tego powodu bardzo ważne jest, by nie pracować z tymi produktami tam, gdzie przygotowuje się dania do wydania. Z bakteriami najlepiej radzi sobie obróbka cieplna. Bardzo istotne jest więc nie wprowadzanie surowego mięsa w sekcję sałatek lub gotowych dań. Jeśli jednak zdarzy się inaczej i mięso znajdzie się w niewłaściwej strefie, konieczne jest przeprowadzenie dezynfekcji restauracji. Nie wolno też mieszać przedmiotów wykorzystywanych w poszczególnych sekcjach.
Dezynfekcja sali
Dezynfekcja restauracji obejmuje nie tylko dezynfekcję kuchni, ale także sali. To ważne, bo przecież także goście mogą przenosić na sobie drobnoustroje chorobotwórcze. Ważne jest więc, by pamiętać o dezynfekcji krzeseł, stołów i wieszaków na kurtki.