Konfitura z czarnej porzeczki – samo zdrowie!

Konfitura z czarnej porzeczki – samo zdrowie!

Czarna porzeczka to wciąż niedoceniany rodzimy owoc. Bardziej popularna jest w odmiany czerwonej. Niewielu bowiem wie o jej właściwościach zdrowotnych czarnej porzeczki, które są doceniane już od XVI wieku, kiedy owoc otrzymał miano „eliksiru młodości”. Zawiera niezwykle duże ilości witaminy C. Przetwory, na przykład konfitury, to pyszne „lekarstwo” na infekcje.

Niedoceniany skarb – czarna porzeczka

Owoce czarnej porzeczki od lat stosowane są w tradycyjnej polskiej kuchni. Ze względu na ogromne ilości:
– witamin (zwłaszcza witaminy C),
– pektyn,
– zdrowych kwasówod wieków są chętnie używane nie tylko jako pyszny dodatek do ciast i pieczywa.

W tradycyjnej medynie ludowej natomiast, owoce stosowane są przy wszelkich infekcjach górnych dróg oddechowych. Stosuje się je również przy artretyzmie, czy reumatyzmie. Używa się ich także pomocniczo przy problemach z wypadaniem włosów. Znane są też dowody na działanie czarnej porzeczki w formie okładów na miejsca po ukąszeniach komarów i innych owadów. Współcześnie medycyna naturalna dała czarnej porzeczce poczesne miejsce, Poleca się na przykład stosowanie czarnych porzeczek pomocniczo przy anemii, skazie krwotocznej, zaćmie, słabej krzepliwość krwi, wypadaniu włosów i zębów, a nawet przy problemach z prostatą. Nie tylko owoce to samo zdrowie. Po napary z liści czarnej porzeczki warto sięgać, aby przyspieszyć proces oczyszczania organizmu z toksyn, a także reguluje pracę nerek. Przetwory z czarnej porzeczki, na przykład konfitura z czarnej porzeczki to naturalne lekarstwo.

Przygotowanie i spożywanie konfitury z czarnej porzeczki

Dlaczego konfitury z czarnej porzeczki nie są tak popularne, mimo swoich zbawiennych właściwości? Być może wynika to z faktu, że przygotowania konfitury z czarnej porzeczki nie da się przyspieszyć. Proces, kiedy powstaje konfitura z czarnej porzeczki, jest dosyć długi. Aby otrzymać idealny, pyszny i zdrowy produkt, trzeba poświecić obróbce i smażeniu owoców dużo czasu. Porzeczki z dodatkiem cukru (ilość cukru zależy od naszych własnych preferencji) smaży się na niewielkim ogniu tak długo, aż uzyska się odpowiednią gęstość konfitury. Tego procesu nie można przyspieszyć lub wykonać w mikrofalówce. Gotowy pyszny i zdrowy produkt można wykorzystywać we współczesnej kuchni na wiele sposobów. Najczęściej spożywa się konfiturę z czarnej porzeczki po prostu na kanapce. Jest też idealnym produktem do ciast. Ze względu na lekko kwaskowy smak, smakosze łączą konfitury z potrawami z mięsa. To zaskakujące, ale pyszne połączenie.

Podziel się z innymi!

Comments are closed.