Naturalne syropy, które warto mieć w kuchni
Syropy z naturalnych składników, takich jak owoce czy zioła, cieszą się dużą popularnością. Często stosowane są w kulinariach, choć nie można zapominać także o ich prozdrowotnych właściwościach. Które syropy warto mieć w kuchni?
Syrop miętowy
Z pewnością syrop z mięty, z uwagi na smak i aromat, kojarzyć się może z orzeźwieniem i energią. Z tego powodu wiele osób dolewa go do wody, koktajli czy zimnych drinków, także alkoholowych (np. mojito). Równie dobrze produkt sprawdza się jako jeden ze składników dodawanych do deserów (np. lodów), a także ciepłych napojów. Wypita zimą herbata lub kawa z syropem miętowym dobrze rozgrzewa ciało. Z kolei kucharze często dodają go do sosów sałatkowych, by nadać im bardziej wyrazistego smaku.
A na czym polega zdrowotne działanie syropu miętowego? Produkt ten to prawdziwa bomba witaminowa oraz źródło wielu pierwiastków. Dzięki temu wzmacnia odporność, chroni przed chorobami, zabija drobnoustroje, sprzyja myśleniu, podnosi nastrój, korzystnie wpływa na psychikę. Z pewnością jednak wiele osób korzysta z właściwości mięty przede wszystkim w zakresie funkcjonowania żołądka, jelit i wątroby. Picie mięty reguluje procesy trawienne i redukuje nieprawidłowości (bóle, wymioty, wzdęcia itp.).
Syrop malinowy
Syrop powstały na bazie malin to prawdziwy rarytas. Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby smaku tych owoców oraz wszelkich przetworów z nich przyrządzonych. Syrop malinowy, tak jak syrop miętowy, cieszy się dużym uznaniem jako dodatek do zimnych i ciepłych napojów. Wystarczy wspomnieć o herbacie z cytryną i malinami, która często pomaga przy przeziębieniach, zbijaniu temperatury itp.
Malina pozwala jednak nie tylko na zwalczanie infekcji. Syrop z tej rośliny ma również inne atuty. Wśród właściwości można wymienić zapobieganie powstawaniu chorób nowotworowych oraz utrzymywanie skóry w dobrej kondycji. Sok z malin oczyszcza organizm i usprawnia działanie narządów układu pokarmowego. Tym samym wspiera proces zrzucania zbędnych kilogramów.
Syrop cebulowy
Na koniec zostawiamy syrop z cebuli, który często wzbudza skrajne odczucia, jeśli chodzi o walory smakowe. O ile miętę czy maliny lubi wiele osób, to cebula ze swoim ostrym aromatem nie zawsze jest chętnie spożywana. Jednak warto pamiętać, że syrop z tej rośliny może bardzo skutecznie pomóc m.in. przy przeziębieniu. Cebula sprzyja lepszemu oddychaniu, udrażniając nos i gardło podczas kaszlu i kataru.
Syrop z cebuli, podobnie jak syrop miętowy i malinowy, można kupić gotowy w sklepach lub sporządzić samodzielnie. Na pewno jednak warto mieć pod ręką taki produkt, zwłaszcza w okresie zimy, gdy organizm jest wyjątkowo narażony na infekcje. Syrop ten poprawia odporność, wzmacnia kości i zapobiega niektórym chorobom krążeniowym, np. miażdżycy.