Śliwkowe szaleństwo

Śliwkowe szaleństwo

Zimowe, długie wieczory zachęcają do mniejszej aktywności, a co się z tym wiąże do częstszego zaglądania do domowej lodówki. Dodatkowe kilogramy można ukryć pod obszernymi sweterkami czy bluzami. Warto jednak sięgać mimo wszystko po zdrowe przekąski, które nie wpłyną na pogorszenie sylwetki. I chociaż dostęp do słodkich owoców jest ograniczony, można je zamienić na zdrowe przetwory.

Smaczna alternatywa

Przetwory, dżemy czy konfitury są smacznym zamiennikiem wszelkich niezdrowych przekąsek, czy słodyczy. Można je jeść samodzielnie albo dodawać do ciast, babeczek czy kompotów. Oczywiście, aby być w stu procentach pewnym, że te produkty są zdrowe, najlepiej przygotowywać je samemu, kiedy jest jeszcze dostęp do świeżych owoców sezonowych.

Dla osób ceniących bardziej wykwintne i zdecydowane smaki poleca się przygotowanie przetworów na bazie octu, które idealnie dopasują się do cięższych dań mięsnych. Do wyboru są między innymi śliwki w occie, gruszki lub jabłka.

Jak przygotowywać śliwki w occie?

Do przygotowania śliwek potrzebne są owoce, cukier, woda, ocet oraz goździki. Czyli składniki, które zazwyczaj każdy ma w domowej kuchni. Przepis nie jest wymagający, a jedynie trochę czasochłonny.Śliwki w occie są gotowe w niecałą godzinę, a każdy średniej wielkości słoik to jedynie około 460 kalorii. Jest to więc opcja dla osób dbających nie tylko o smak, ale również o linię. Takie przetwory nie zawierają glutenu, docenią je również osoby stosujące dietę wegetariańską.Opcjonalnie można dodać łyżeczkę cynamonu, który nada jeszcze wyraźniejszy, korzenny smak całej potrawie.

Zaczynając przygotowania, należy najpierw bardzo dobrze opłukać owoce. Zaleca się nawet dodanie odrobiny sody oczyszczonej do miski z wodą do płukania, w celu usunięcia zanieczyszczeń czy ewentualnych oprysków. Po takiej kąpieli należy owoce ponownie opłukać pod bieżącą wodą.Śliwki należy umieścić w słoju lub garnku i zalać wystudzoną zalewą z pozostałych składników. Takie zalewanie należy powtarzać trzy dni z rzędu, aby później przelać wszystko do słoików.

Ostatni etap

Na koniec śliwki w occie należy poddać pasteryzacji. Do wyboru są dwa sposoby. Można słoiki pasteryzować w piekarniku lub w garnku z gorącą wodą. Podczas pasteryzacji w piekarniku, należy umieścić dobrze zamknięte słoiki w temperaturze 110 stopni, na około 20 minut.

W przypadku pasteryzacji w garnku należy na dnie umieścić pieluchę tetrową lub ściereczkę bawełnianą. Słoiki należy umieścić jeden obok drugiego, by się ze sobą nie stykały.

Podziel się z innymi!

Comments are closed.